sâmbătă, 23 mai 2009

Cum setezi IP static

Este posibil sa ai un router care poate fi configurat astfel incat sa dea adrese IP prin DHCP (automat), dar un IP static este esential pentru port forwarding sau alte aplicatii speciale.

Pentru inceput, trebuie sa stii ce setari are conexiunea ta si cel mai simplu mod de a afla acest lucru este sa executi comanda ipconfig /all (remarca spatiul) intr-o fereastra de comenzi (Run -> cmd sau Programs -> Accessories -> Command Prompt).

Trebuie sa urmaresti ultimele patru elemente.

Acum, pentru a seta o adresa IP statica trebuie sa intri in Control Panel si sa selectezi Network Connections. Aici vei gasi iconuri care reprezinta toate retelele disponibile si trebuie sa o cauti pe aceea care se potriveste cu adresa IP din comanda ipconfig. Verifica fiecare conexiune si uita-te la detaliile afisate in partea din stanga jos a ferestrei.

Pentru a schimba setarile trebuie sa dai pe click-dreapta pe conexiune si sa alegi optiunea Properties. In fereastra care se deschide, selecteaza Internet Protocol (TCP / IP) si da click pe butonul Properties. Se va deschide un formular identic cu cel din imaginea de mai jos:

Poti observa ca adresa IP este furnizata automat de catre router, prin DHCP. Aceasta inseamna ca de fiecare data cand calculatorul tau se conecteaza la router, acesta ii va furniza o alta adresa IP.

Pentru a introduce o adresa IP statica, selecteaza optiunea Use the following IP address si introdu datele afisate de comanda ipconfig.


Apoi, activeaza optiunea Use the following DNS server addresses si repeta pasul de mai sus, completand datele pentru DNS:

Apasa de doua ori pe OK pentru a inchide ferestrele si a salva noile setari, inchide Network Connections si testeaza noua adresa IP statica accesand un site cu ajutorul unui browser.

Observatie: Unele routere folosesc adrese IP interne de forma 10.0.1.x, altele de forma 10.0.0.x sau 192.168.x.x. Daca dupa ce ai facut unele schimbari, IP-ul tau este 169.x.x.x, inseamna ca ai facut o greseala si Windows ti-a resetat adresa la IP-ul intern de standby. De aceea, este foarte important sa verifici setarile.

Daca nu ai de gand sa lasi si alte calculatoare sa se conecteze la routerul tau, atunci poti dezactiva optiunea DHCP a routerului.

Niciun comentariu: